• -
  • nl

Call us

Vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW)

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers is een tweedepijlersysteem van individuele pensioenopbouw dat bestaat sinds maart 2019, waarbij loontrekkenden die niet kunnen genieten van een groepsverzekering via de werkgever toch een bijkomend pensioen kunnen opbouwen.

Dit aanvullend pensioen is niet verplicht voor loontrekkenden en kan altijd onderbroken worden. Er is geen minimumbijdrage. De werknemer bepaalt zelf het bedrag dat hij wenst te storten en bij welke verzekeringsmaatschappij.

De werkgever is geen contractuele partij, maar is wel verantwoordelijk voor het doorstorten van de premie en het verrekenen van de bedrijfsvoorheffing. Het belastingvoordeel voor de werknemer bedraagt 30%. Dit aandeel wordt door de werkgever verrekend via de bedrijfsvoorheffing.

Hans Verhaeghe
Wil je hier meer over weten?
Stel Hans een vraag

Vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW)

Hoeveel kan je sparen met VAPW?

De maximale premie op jaarbasis bedraagt 3% van de jaarbezoldiging (referentieloon) dat kan worden verhoogd tot € 1.600 per jaar voor jaarlonen lager dan € 53.333. Het totaal van de opgebouwde rechten voor alle types van pensioen (wettelijk en tweede pijler) moet onder de 80% blijven van het laatste beroepsinkomen. Het heeft dus geen zin om meer te sparen dan de maximale limieten.

VAPW spaar je via tak 21 (kapitaalgarantie) of tak 23 (beleggingsfondsen), of een combinatie. Alles blijft steeds aanpasbaar volgens je profiel of persoonlijke voorkeuren.

De uitbetaling gebeurt ten vroegste bij pensionering of bij overlijden. Van het kapitaal wordt een RIZIV-bijdrage van 3,55% afgehouden, een solidariteitsbijdrage tussen 0% en 2% en het saldo wordt belast aan 10%.

Een individuele VAPW kan een aanvulling zijn bovenop het beperkte bedrag van een tweedepijlerplan via de werkgever. Hierbij wordt de eventuele bijdrage van een bedrijfspensioenplan (door de werkgever) in mindering gebracht van de maximaal toegelaten persoonlijke premie voor VAPW.


Extra voordelen:

  • Koppeling met overlijdensdekking is mogelijk.
  • Je kan kapitaal opnemen voor een vastgoedfinanciering.
  • Je kan kiezen voor 100% kapitaalsgarantie of 100% in beleggingen investeren, of een combinatie van beiden. Je kan deze keuze ook telkens aanpassen volgens je profiel of persoonlijke voorkeuren.
  • Je mag deze combineren met andere fiscale pensioenspaarformules: pensioensparen en langetermijnsparen.
  • Je kan bij je overlijden zelf kiezen naar wie jouw spaargeld gaat (zelfde waarde als testament). De begunstigden moeten wel eerste- of tweedegraads bloedverwanten zijn.

Juiste vapw via mypension:


Gerelateerde verzekeringen

Bekijk ook onze andere verzekeringen

Ik ben particulier
Ontdekken
Ik ben zelfstandig
Ontdekken
Ik heb een KMO
Ontdekken

Of lees interessante blogs

  #Belastingen   |   #Tax-on-web  

Belastingaangifte corrigeren kan nog altijd

21/10/2020
Zes op de tien belastingplichtigen kregen dit jaar een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Het document bevat alle gegevens die de fiscus kent. Op basis daarvan worden de te betalen of terug te krijgen belastingen berekend.

Blijf op de hoogte

Ben je graag als eerste op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief.
naam 
voornaam 
email 
 Ja, ik ga akkoord met de privacy en algemene voorwaarden

All rights reserved - QVH - algemene voorwaarden - privacy policy - AssurMiFID
edit afsluiten
Vraag of afspraak?