Enkele tips voor je financiële gezondheid
18/05/2021
1. Gun de fiscus geen cadeaus
Niemand betaalt graag belastingen en al zeker niet te veel. Het is bij het invullen niet alleen belangrijk om alle inkomsten aan te geven, maar vooral om alle belastingvoordelen optimaal te benutten.
Geef niet alleen je lening correct aan, maar vraag ook alle vrijstellingen aan en benut de belastingverminderingen waar je recht op hebt.
Denk meteen ook al aan de belastingaangifte van 2022. Om volgend jaar belastingverminderingen te krijgen, moet je de uitgaven in 2021 doen. Vergeet je vaccin voor de fiscus dus niet!
2. Langetermijnsparen
Bij langetermijnsparen is de belastingvermindering 30% van je spaarbedrag. Het plafond voor het langetermijnsparen in 2021 is 2.350 euro.
Hoeveel jij kan sparen, hangt af van je persoonlijke situatie. Vraag ernaar tijdens je afspraak over je belastingbrief!
3. Pensioensparen
Fiscaal voordelig pensioensparen is alom gekend. Ook hier krijg je 30% belastingvermindering op de premie tot 990 euro.
Wist je dat je tegenwoordig ook méér fiscaal voordelig kan sparen in je pensioenspaarplan? Het plafond is hier 1.270 euro voor iedereen. Hierop is dan 25% belastingvermindering. Het levert dan uiteraard wat extra pensioenkapitaal op. Als je hiervoor de financiële ruimte hebt, brengen we dit snel in orde!
4. Gebruik je dienstencheques optimaal
In Vlaanderen leveren dienstencheques je 20% belastingvermindering op (vanaf 2020). Een cheque van 9 euro kost je dus 7,20 euro, een voordeel van 1,80 euro. Voor Brusselaars bedraagt het voordeel minder: 1,35 per cheque.
Er is in 2021 een algemeen plafond van 1.520 euro voor diensten- en wijk-, werk- of PWA-cheques samen, per persoon. Voor een koppel is dat plafond dus 3.040 euro, wanneer elke partner op eigen naam 1.520 euro besteedt. Let op! Koopt één van beide partners bijvoorbeeld voor 1.800 euro aan dienstencheques, dan komt het meerbedrag van 280 euro niet in aanmerking voor belastingvoordeel.
Heeft je partner geen of te weinig inkomsten, dan wordt de belastingvermindering omgezet in belastingkrediet en wordt het voordeel terugbetaald!
5. Meer belastingvoordeel voor kinderopvang
Als je in 2020 opvangkosten betaalde voor de crèche, voor- en naschoolse opvang of een zomerkamp met de jeugdbeweging, kan je een groter deel van de kosten via de belastingaangifte recupereren.
De voorbije jaren was dit beperkt tot 12 jaar. Vanaf dit jaar kan je 13 euro fiscaal in mindering brengen per opvangdag voor kinderen tot 14 jaar (of 21 jaar voor kinderen met een zware handicap).
Een andere nieuwigheid is dat je ook uitgaven voor professionele thuisopvang van zieke kinderen kan inbrengen. De belastingvermindering bedraagt 45 procent. Voor alleenstaande ouders met een beperkt inkomen is het belastingvoordeel hoger en kan het oplopen tot 75 procent.
Heb je betaald voor opvang in de periode van 14 maart tot 31 december 2020, maar werden die activiteiten door corona geannuleerd? Op voorwaarde dat je jouw geld niet (gedeeltelijk) terugvroeg, krijg je toch het belastingvoordeel!
6. Zoek alternatieven voor je spaarboekje
Geld op een spaarboekje brengt amper iets op. Met de wettelijke minimumrente van 0,11 procent op het gereglementeerde spaarboekje verlies je - rekening houdend met de inflatie - zelfs koopkracht. Ook andere vastrentende beleggingen brengen minder op dan de inflatie.
Kijk daarom uit naar alternatieven. Een beginnende belegger kiest het best voor een portefeuille die het risico maximaal spreidt. Met een gemengd beleggingsfonds kan men bijvoorbeeld een heel gespreide portefeuille met tientallen aandelen en obligaties kopen. Dat kan zelfs voor uiterst kleine bedragen. Maar ook voor erg grote bedragen hebben we uitstekende oplossingen in huis.
We houden hierbij rekening met je persoonlijke risicoprofiel, zodat zowel de risicomijdende als de risicominnende belegger zijn gading vindt. De beleggingshorizon van zo’n fonds bedraagt minstens drie à vijf jaar.
7. Recupereer de roerende voorheffing op je dividenden
Laat beleggen in aandelen of aandelenfondsen geen of/of-verhaal zijn, maar een en/en. Het gemiddeld dividendrendement voor de Europese beurzen loopt vlot op tot 3,5 procent bruto en is in tegenstelling tot de onderliggende beurskoersen veel minder volatiel’, zegt Gert Bakelants, de hoofdredacteur van De Belegger. ‘Meer nog, door de jaren heen stijgen de dividenden.’
Bij de uitbetaling van dividenden wordt roerende voorheffing ingehouden, maar die kan je (deels) via de jaarlijkse belastingaangifte recupereren. Het vrijgestelde bedrag aan dividenden is tot 2023 vastgelegd op 800 euro. ‘Garandeer altijd voldoende spreiding, over diverse activa maar ook in de tijd’, adviseert Bakelants nog.