Pandwissel: zelfde lening, nieuw huis
22/10/2020
Een aantal jaar na het afsluiten van de hypotheeklening voor je woning kan je leven er al helemaal anders uitzien. Je bent getrouwd, hebt kinderen, werkt regelmatig van thuis uit … Dit zorgt ervoor dat je mogelijk op zoek gaat naar een nieuwe woning, terwijl de lening voor je huidige nog loopt. Een pandwissel of hypotheekoverdracht is dan een interessante oplossing.
Wat is een pandwissel?
Concreet komt een pandwissel erop neer dat de notaris ervoor zorgt dat je lening blijft lopen, maar dat de woning die in de akte vermeld wordt aangepast wordt van de oude naar de nieuwe. Idealiter teken je de verkoopakte van je huidige woning en de aankoopakte van je nieuwe woning op dezelfde dag, maar dat zal niet altijd lukken. In de praktijk is een pandwissel mogelijk als de aankoop van je nieuwe huis binnen de twee maand na de verkoop van je huidige woning plaats vindt én als het geld van het verkochte huis intussen op een geblokkeerde rekening staat. Je notaris zal je hierover zeker informeren.
Het alternatief: een nieuwe lening
Via een pandwissel blijven de voorwaarden van je lening dezelfde en bespaar je heel wat kosten. Doe je immers geen pandwissel en sluit je gewoon een nieuwe lening af, dan betaal je
- een wederbeleggingsvergoeding: dit is een soort schadevergoeding die je aan de bank betaalt als je jouw lening vervroegd terugbetaalt. Deze bedraagt maximaal drie maanden intrest op het vervroegd terugbetaalde bedrag. Met een pandwissel vermijd je de wederbeleggingsvergoeding.
- kosten voor de handlichting: dit is het weghalen van de hypotheek. De kosten bedragen 0,3% tot 1% van het openstaande bedrag, met dossierkosten voor de notaris erbovenop.
- registratierechten voor de hypothecaire inschrijving (1% op de hoofdsom)
- premies voor een nieuwe schuldsaldoverzekering. Die liggen hoger dan vroeger, omdat je nu eenmaal wat ouder bent intussen.
Tegenover de hogere kosten staat de mogelijkheid dat je bij een nieuwe lening een voordeligere rentevoet krijgt ten opzichte van je vroegere lening.
Je zal dus de twee scenario’s naast elkaar moeten leggen en vervolgens de knoop doorhakken: kiezen voor een pandwissel of voor een nieuwe hypothecaire lening. Je hoeft deze vergelijking niet zelf te maken. Maak een afspraak met een specialist bij QVH en wij maken deze oefening graag voor jou.
Maak meteen een afspraak!