Goedkoop geld uit je vennootschap halen: hoe doe je dat?
04/12/2020
Voor zelfstandigen met een vennootschap komt het erop aan om het geld uit hun vennootschap tegen een aantrekkelijke kost te kunnen overhevelen naar hun privévermogen. Hoe je dit best aanpakt, lees je hier.
De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk jezelf een loon uitkeren. Maar na aftrek van belastingen en sociale bijdragen blijft er van je brutoloon vaak slechts de helft van over, of zelfs minder.
Toch kan je, als je het verstandig aanpakt, de belastingdruk sterk verlagen. Hoe dan?
1. De rekening-courant
Je leent privé geld aan je vennootschap, en in ruil krijg je intresten. Op die interesten betaal je evenwel 30% roerende voorheffing. Erg soepel en flexibel, maar netto niet het meest interessant.
2. Een dividend
De aandeelhoudersvergadering kan je een dividend uitkeren, in lijn met de winst van je vennootschap. Ook hierop betaal je echter 30% roerende voorheffing.
3. VVPR-bis dividend
Komt je vennootschap in aanmerking voor de uitkering van VVPR-bis-dividenden? Dan betaal je slechts 15% roerende voorheffing, veel interessanter dus. Opgelet, de voorwaarden zijn streng en het is enkel weggelegd voor kleine vennootschappen. Dergelijke dividenden mogen ten vroegste toegekend worden uit de winst van het 2de boekjaar na dat van de inbreng. Je zal dus even moeten wachten op je centen ….
4. Een liquidatiereserve
Je vennootschap kan (een gedeelte van) de winst als liquidatiereserve aanleggen. Hierop betaal je 10% vennootschapsbelasting. Na vijf jaar kan je vennootschap die reserve aan jou privé uitkeren tegen een tarief van 5% roerende voorheffing. Keer je de liquidatiereserve uit naar aanleiding van de stopzetting van de vennootschap, dan wordt deze niet extra belast. Ook in dit geval heb je dus wat geduld nodig.
5. Een aanvullend pensioen
Via een individuele pensioentoezegging (IPT) spaart je vennootschap voor jou een aanvullend pensioenkapitaal bij elkaar. Op het einde van de rit, vaak bij je wettelijke pensionering, kan je die aanvullende pensioenspaarpot fiscaal voordelig naar je privévermogen overhevelen. Een interessant perspectief, mar wellicht ook nog een tijdje in de toekomst.
Oplossing op maat
Elke oplossing heeft voor- en nadelen. Veel hangt af van je persoonlijke situatie, de situatie van je vennootschap en je plannen op korte en lange termijn. Vaak is het interessant om verschillende opties te combineren.
Het is ook vaak erg complex. Daarom is het aangewezen om een beroep te doen op een specialist die de fiscale wetgeving kan toepassen op jouw persoonlijke situatie.
Hoe voorkom je dat je vennootschapsgelden in waarde dalen?
Je beschikt dus wel over wat opties om geld naar je privé te sluizen, maar vaak kost dit de nodige tijd. Met de huidige lage rentevoeten én een inflatie die hoger is dan de rente op een spaarrekening, is de kans groot dat de waarde van de reserves in je vennootschap elk jaar daalt. Een kapitalisatiecontract beschermt je hiertegen. Zo laat je de reserves in je vennootschap renderen over een bepaalde periode, bv. 5 jaar of tot de liquidatie van de vennootschap. Boekhoudkundig heeft dit geen zware gevolgen: de vennootschap kan het contract al dan niet op de actiefzijde van de balans inschrijven.
Wil je graag een voorstel op maat voor een kapitalisatiecontract voor jouw vennootschap? Maak dan meteen een afspraak bij jouw specialist bij QVH.